Realitats Alterades

Realitats Alterades

La realitat pot ser alterada de moltes maneres , per la imaginació , pels somnis , per la ingestió de substàncies psicotròpiques o conscientment a través de l’art i emulant les anteriors .

Ja en l’antiguitat clàssica mitjançant la representació mitològica dels déus , s’usava una realitat alterada per fer comprendre realitats no comprensibles llavors .

Josep Ros ens mostra unes realitats que parteixen del subconscient col · lectiu , ja que responen a imatges que tots tenim a la retina , però alterades basant-se en la simbologia , els emblemes i tretes de context .

Homenatjant en les seves composicions a la pintura representativa de l’art clàssic occidental , com el gòtic internacional , el renaixement o el barroc mitjançant la tècnica de l’oli ens mostra en els seus quadres detalls botànics i paisatges mediterranis en escenes res quotidianes . L’estructura formal ens retrotrau a la pintura academicista d’altres èpoques, incloent elements contemporanis. Els cels blaus amb núvols amenaçadors que juguen amb la llum del sol mediterrani ens poden recordar al barroc italià .

Els personatges pintats es veuen a si mateixos així , bé per l’alteració mental produïda per substàncies que alteren la percepció o bé per pensaments onírics molt profunds que poden denotar desitjos inconfessables .

La mitologia clàssica mostrada com un retrat del personatge sense acció que ens diga que és el que representa , com si el personatge en qüestió hagués fet un alt en la seva representació i hagués posat sense més, buscant la manera d’interactuar amb l’espectador, implicant-lo en l’escena , comunicant el que està passant pel seu pensament i convidant-lo a compartir-lo.
Vicent Josep Garcia Cervera
Llicenciat en Història de l’Art .